Dejavu - O anı daha önceden yaşamışlık hissi

Arada bir bende olduğu gibi çevremdeki bazı insanlara da böyle şeyler oldugunu söylediği çok oluyo ,
olay şöyle başlıyor , ben bu anı bi daha yaşamıştım sanki :) 
Aslında böyle bir şey yok sadece beyin yorgunlugundan oluşan bir yanılgı , beynimizin sağ tarafı ve sol tarafının bi anlık saniyeden daha da az bi süre farklı çalışmasından oluşan bir sebeptir.. Buna DejaVu denir...  Bu bir hastalık değil her insanda olabilir..

Vikipedi de şöyle açıklanmış ;  Beynin, yorgunluk veya başka sebeplerden dolayı bir görüntü, ses, vb. herhangi bir girdiyi, giriş anı sırasında algılayamamasından kaynaklanabilir. Beyin bu girdiyi algıladığında kişi bu olayı daha önce yaşadığı hissine kapılabilir.
Ayrıca, beynin sağ lobu ile sol lobunun milisaniyeden daha küçük bir zaman farkı ile çalışmasından da kaynaklanabilir. Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır. Yoğun miktarda alkol alımının ertesi sabahı (akşamdan kalma iken) gerçekleşme ihtimali yüksektir.[kaynak belirtilmeli]
Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur.
Ancak bazı kişilerde bu olaylar onlara çok sıra dışı olduğundan dolayı yaşadıkları dejavuları unutmayabilirler.

DejaVu nun zıttı olan Jamais vu ise tam tersidir... Onuda şöyle açıklamış Vikipedi ;  Yaşanan bir durumun, tamamen yabancı geldiği, sanki hiç yaşanmamış gibi hissedildiği bir bellek yanılması. Kişi kendini anlık olarak daha önce bulunduğu mekânlarda hiç bulunmamış, daha önce konuştuğu insanlarla hiç konuşmamış gibi hisseder. Genellikle amnezinin belli tiplerinde ya da epileptik durumlarda gözlenir.


---------------------------------------
Bugün tahribat'dan bi arkadaş açmıştı böyle bi konu :) Konu Burada 


Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.